Vad innebär totalentreprenad?
Vad är totalentreprenad?
Totalentreprenad innebär att beställare, d v s byggherren, beskriver vilka funktioner byggnaden eller anläggningen ska ha. Byggherren beskriver däremot inte i detalj hur dessa krav ska uppnås. När en totalentreprenör lämnar anbud på en totalentreprenad innebär det att denne lämnar ett pris för att leverera en byggnad eller anläggning med en viss specificerad funktion. Totalentreprenören tar sedan ansvar för hela projektgenomförandet, från planering och framtagning av bygghandling (ritningar/modeller) ända fram till färdig byggnad eller anläggning.
Begreppet totalentreprenad innefattar alltså det som ordet beskriver. Att någon tar det totala ansvaret för hela entreprenaden. Det innebär att totalentreprenören handlar upp allt material, samt alla parter och kompetenser som behövs för att genomföra projektet. Såsom projekterande konsulter, specialister, underentreprenörer, installatörer med mera. Detta ingår alltså i entreprenörens anbudssumma. Det är dock ganska vanligt att byggherren också tillhandahåller egna specialister inom vissa områden. För totalentreprenader tillämpas ett standardavtal kallat ABT (Allmänna Bestämmelser Totalentreprenad) framtagna av BKK (Byggandets kontaktkommitté). Föreningen BKK – Byggandets Kontraktskommitté
/https%3A%2F%2Fbinosight.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FIllustration-EntreprenadformerVSUpphandlingsformer.jpg)
Jämförelse med andra entreprenadtyper
Det råder viss begreppsförvirring gällande entreprenadformer. Det finns egentligen bara ett alternativ till totalentreprenad och det är utförandeentreprenad. Så är exempelvis ”generalentreprenad” eller ”samverkans-/partneringentreprenad” inga entreprenadformer. Det är helt andra saker. Generalentreprenad är en upphandlingsform. Samverkans- eller partneringentreprenad är inte heller någon entreprenadform. Det är en samverkansform som egentligen kan tillämpas på vilken entreprenadform som helst.
Fördelar
Generellt kan sägas att en totalentreprenad kräver mindre av byggherren, jämfört med en utförandeentreprenad. Det är ju totalentreprenören som sköter i princip allt och byggherren får en enda ansvarig kontakt. Totalentreprenören är ju också normalt den part som har störst teknisk kompetens gällande att planera och genomföra ett bygge. Och i en totalentreprenad får totalentreprenören större frihet att driva projektet på ett sätt som passar dennes tekniska kompetens och resurser.
Risker med projektformen
En totalentreprenad är dock inte riskfri för vare sig byggherre eller entreprenör. Byggherren är beroende av en kompetent projektledare och löpande uppföljning och kvalitetskontroll för att minska riskerna i projekten. En engagerad och involverad beställare är en viktig framgångsfaktor även i en totalentreprenad. Utan involvering riskerar byggherren minskad insyn och att inte i tid fånga upp problem i projektet. Byggherrar som tror att det räcker att bara beställa och sedan passivt vänta på den perfekta leveransen tar en stor risk. Totalentreprenören är i många skeden i projektet beroende av en snabb och konstruktiv dialog med byggherren. Det kan handla om hur man bäst styr mot projektets mål eller hur funktionskrav bäst omsätts till tekniska lösningar i projektet. Klarar man inte snabbt ut liknande frågeställningar riskerar projektet att tappa fart, tidplanen förskjuts och det blir uppenbara risker för kvalitetsbrister och ökade kostnader i slutändan.
Fast pris ingen garanti
Avtal om totalentreprenad kan tecknas till fast pris. Men det kan också tecknas till olika former av rörliga incitamentsavtal. Man kan lockas att tro att ett fastpriskontrakt innebär att beställaren är garanterad en fast slutsumma. Men detta behöver inte vara fallet. Beroende på vad som händer i projektet delas risker mellan parterna. Visserligen ansvarar entreprenören generellt för fel som uppstår och även för att leverera kravställd kvalitet. I en perfekt värld skulle byggherrens kravställning och beställning vara oantastlig och byggherren gå fri från ansvar. I verkligheten går det dock ofta att spåra orsaken till uppkomna problem och fel i otydliga eller bristfälliga funktionskrav och kontraktuella skrivningar. Detta kan leda till tvister och extra kostnader oavsett entreprenadform, för alla parter.
Att använda PQi i totalentreprenad
Kvalitetssäkring av totalentreprenader
Totalentreprenader kan med fördel mätas och kvalitetssäkras med hjälp av PQi. PQi är ett forskningsbaserad verktyg som med hjälp av kvalitetsmätning kan identifiera risker i projektet. Risker, som om de inte åtgärdas, kan leda till fördyring, försening, kvalitetsbrister och i värsta fall olyckor. Egentligen spelar det ingen roll om det är byggherren eller totalentreprenören som tar ansvaret för att mäta projektet med PQi. Det viktiga är att man arbetar med mätresultaten tillsammans för att, direkt efter mätning, identifiera och åtgärda identifierade risker. Att börja mäta tidigt i projektet och sedan mäta med viss frekvens, gärna kvartalsvis, är att rekommendera.
/https%3A%2F%2Fbinosight.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fworkers-2.png)