Minskad risk och stärkt projektkultur genom kvalitetsmätning i samverkan
Att mäta kvaliteten i byggprojekt är mer än ett kontrollmoment – det är ett verktyg för att minska risker, stärka samarbetet och skapa bättre projektresultat. Med rätt system för projektkvalitetsmätning får alla aktörer insyn, återkoppling och möjlighet att agera i tid – innan små problem växer till stora kostnader.
Kvalitetsmätning är en nyckelfaktor för lyckad projektstyrning
Genomtänkt projektstyrning handlar inte bara om ekonomi och tid – utan också om att skapa en kultur där människor engageras, risker fångas upp tidigt och förbättringar blir en naturlig del av vardagen. Kvalitetsmätning har visat sig vara en nyckelfaktor i det arbetet. Genom att löpande samla in återkoppling från alla roller i ett projekt, kan organisationer få syn på brister och risker innan de leder till fel eller förseningar.
Strukturerad återkoppling avgörande för projektkulturen hos ByggDialog
Ett byggföretag med starkt fokus på partnering och samverkan är ByggDialog som sedan länge använder mätningar som ett naturligt inslag i sina projekt. Deras erfarenhet visar att strukturerad återkoppling är avgörande för att skapa en hållbar projektkultur. – Mätning av våra projekt är helt fundamentalt för att vi ska lyckas, säger Anna Rhodin, medgrundare. Människor och grupper behöver få återkoppling på sin insats. Det har varit en självklarhet från start och är helt nödvändigt för att få till partneringprocessen, menar Anna.
Fördelen med standardiserad mätning
Tidigare använde ByggDialog ett egenutvecklat enkätverktyg, men sedan 2024 har de valt att gå över till branschstandarden PQi. Systemet är utformat specifikt för byggprocesser och redan etablerat hos flera byggherrar, vilket förenklar samverkan. Det minskar också den manuella hanteringen och frigör tid till analys, dialog och förbättringsarbete.
Mer info om PQi
En särskild styrka med PQi är att det möjliggör kontinuerlig mätning i alla skeden av projektet. Det innebär att signaler från exempelvis hantverkare eller underentreprenörer snabbt kan fångas upp. På så vis blir mätningarna ett konkret verktyg för att hantera risk – ur flera perspektiv samtidigt. – Vi får nu ett bredare beslutsunderlag än tidigare. Det skapar trygghet och förbättrar både process och resultat, konstaterar Anna.
I grunden bygger detta arbetssätt på ett synsätt där projekt är mer än teknik – de är samarbetsarenor för människor. En öppen process, med insyn, delaktighet och successiv utveckling, skapar både lärande och engagemang. ByggDialogs värdegrund, framtagen redan vid starten 2007, har varit vägledande genom hela företagets resa. Projektkvalitetsmätning är för dem inte ett mål i sig – utan ett sätt att hela tiden bli bättre tillsammans.
Från återkoppling till resultat – så bidrar projektkvalitetsmätning till framgångsrika byggprojekt
- Kontinuerlig återkoppling
Regelbundna enkäter och mätningar från alla projektroller
→ Tidiga signaler om risker och förbättringsområden
- Synliggör risker i tid
Identifiering av brister ur olika perspektiv
→ Möjlighet att agera innan problemen växer
- Gemensam analys och lärande
Öppen dialog om resultat i hela projektgruppen
→ Ökat engagemang och stärkt samarbete
- Målstyrt förbättringsarbete
Fokus på konkreta åtgärder kopplade till mätresultaten
→ Högre kvalitet och smidigare processer
- Stark projektkultur över tid
Kultur av respekt, delaktighet och förbättring
→ Ökad motivation och långsiktig lönsamhet
/https%3A%2F%2Fbinosight.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fworker.png)