Byggbranschens kvalitetsutmärkelse

Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – UTMÄRKT PROJEKTKVALITET” tilldelas byggprojekt som uthålligt över tid presterat i nivå med Best Practice för branschen. Priset delas ut årligen av Byggherrarna, Byggföretagen och Binosight AB tillsammans.

Vi lär av de goda exemplen

Med hjälp av PQi-data kan vi identifiera byggprojekt som presterar på extraordinärt hög nivå. Det ger oss möjlighet att borra i dessa projekts framgångsfaktorer. Vad gör de egentligen för att lyckas så väl? Svaren ges i fördjupande reportage för varje projekt.

 

Länkar till några av dessa hittar du här nedan. Syftet med kvalitetsutmärkelsen är ju att uppmärksamma de goda exemplen och lära oss av dem.

 

Referensvärden för Best Practice baseras på alla mätta projekt och uppdateras löpande. Varje nominerat projekt genomgår en kontroll gällande kvalitet på mätresultat och andra kvalitetsparametrar för att säkerställa utmärkelsens relevans.  

"Det är oerhört viktigt att lyfta de goda exemplen i branschen"

Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna – en av parterna bakom kvalitetsutmärkelsen

”Det är människorna som är projektet”

”Det här går aldrig” sa vissa underentreprenörer när de fullt ut insåg utmaningarna vid projektstart. När projektet närmade sig sitt slut kommenterade istället en av dem – ”Det här är bland de bättre byggen jag arbetat på, kan inte komma på något att förbättra”. Trots stora utmaningar lyckades Fabege och Malmqvist Byggnads, tillsammans med sina samarbetspartners i projektet, prestera på topp. Projektkvaliteten var så hög att den nådde ända till kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet”. Hur bar man sig åt egentligen?

 

Läs mer om lärdomar från projektet i pressmeddelandet här.

”Vi är varandras arbetsmiljö i projektet”

Infrastrukturprojektet ”Väg 63 Förbifart Hjulsjö” tilldelades nyligen kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet”. Projektet har glänst både gällande projektkvalitet och projektprestation. Vilka är projektets nycklar till framgång? ”Ett välmående projekt är ett lyckat projekt”, menar Ioannis Strantzalis från Peab, entreprenören i projektet. Samlokalisering, tillgänglighet, öppen dialog och ett genuint intresse av att skapa något bra tillsammans är några vinnande faktorer. Men det finns mer.

 

Läs mer om lärdomar från projektet i pressmeddelandet här.

Samverkansmodellen som bidrog till att hålla nere projektkostnaden

Bygga en ny kontorsfastighet på 40 000 m2 för en miljard, med 2 200 registrerade arbetare i projektet som talar 15 olika språk. Att i det projektet hålla tid och kostnaderna i schack långt bättre än entreprenadindex. Detta trots pandemi och brinnande krig. Låter det utmanande? Ja, men det är precis vad Fabege och Zengun, tillsammans med konsulter och underentreprenörer, lyckats med i projekt Haga Norra Kvarter 1. Nu vill vi givetvis veta vad som ligger bakom framgången.

 

Läs mer om lärdomar från projektet i pressmeddelandet här.

Kom igång och lyssna till ditt projekt med PQi

 

 

Kom-igång-erbjudande