Frågor och svar

PQi står för Project Quality Index och är ett nyckeltal för projektkvalitet.

 

PQi används även mer generellt för att beskriva olika delar av den tjänst som tillhandahålls, såsom PQi-modellen, PQi-enkäten, PQi-verktyget etc.

PQi låter projektdeltagarna på ett strukturerat sätt bedöma kvaliteten på projektets förutsättningar för framgång samt hur projektets arbetssätt och processer fungerar.

 

Inom området Projektförutsättningar mäts exempelvis faktorer såsom förutsättningar för BIM, struktur för planering, kontroll och uppföljning samt generella projektförutsättningar såsom kvalitet på förfrågningsunderlag, kompetens och personella resurser bland mycket annat.

 

Inom området Arbetssätt och processer mäts exempelvis kommunikation, säkerhetsklimat, samarbete, leveranser och BIM-tillämpning med mera.

 

PQi innehåller även en typ av medarbetarmätning som mäter hur alla i projektet trivs och upplever sin arbetssituation.

 

När det finns hyresgäst-/brukarrepresentanter involverade i projektet besvarar dessa några särskilda frågor som mäter deras relation till projektet. Exempelvis hur de upplever informationen från projektet, projektets förståelse för deras kundbehov, störningar under byggtiden etc.

PQi-mätningar görs med fördel i alla typer av projekt inom bygg och anläggning. Detta oavsett om det gäller ny-, om-, tillbyggnad eller underhåll, total- eller utförandeentreprenad.

 

För att säkerställa kvaliteten på den insamlade datan rekommenderar vi att projektorganisationen utgörs av minst 10 personer.

Ju tidigare desto bättre! Projekten kan mätas under hela projekttiden, med start då projektorganisationen innehåller ca 10 personer, ända fram till ibruktagande.

 

För stora projekt kan det vara lämpligt att börja mäta i tidiga skeden, redan från systemhandlingsskede. Mindre projekt kan lämpligen börja mäta direkt vid start detaljprojektering och fram till projektavslut. Frågorna i enkäten är anpassade efter vilket skede projektet befinner sig i. Om man mäter efter att projektet är avslutat ska enkäten besvaras utifrån hur projektet upplevdes under byggskedet.

PQi bygger på att alla som är involverade i projektet, i den grad att de kan bedöma hur projektet fungerar, ska bidra med sin röst. Alla kan normalt sett inte bedöma allt, men varje person svarar på de frågor som är relevanta för dem. Frågebatteriet anpassas även efter vilken roll svarspersonen har i projektet.

 

Detta innebär att alla parter och alla roller i projektet bör delta. Det omfattar således både beställare, entreprenörer, underentreprenörer, konsultföretag och även i hyresgäst-/brukarrepresentanter om de finns representerade i projektet. Och givetvis alla roller från yrkesarbetare, olika typer av tjänstepersoner och chefer/ledare.

 

Tjänstepersoner får vanligtvis PQi-enkäten via mail, medan yrkesarbetare läser av en QR-kod med sin smartphone och öppnar enkäten på så sätt.

Generellt rekommenderar vi att man mäter ungefär en gång i kvartalet. Detta kan dock variera beroende på vilket skede projektet är i och hur man förmår arbeta med insikterna från mätresultatet i projektet. Det är viktigt att hinna återkoppla resultat och reflektioner till projektorganisationen, samt arbeta med förbättringsbehov som synliggörs, mellan mätningarna.

 

Man behöver dock inte använda hela frågebatteriet vid varje mättillfälle. Att ta pulsen på prioriterade förbättringsområden med en fokusmätning, mellan de kompletta mätningarna, kan ge ett bra stöd till förbättringsarbetet. En fokusmätning kan vara en mätning av ett, eller några, utvalda frågeområden som plockas ut i förbättringsarbetet för uppföljning.

Det är tydligt att människor vill vara med och påverka i frågor som rör deras vardag i projekten för svarsfrekvensen ligger i snitt på 70% för de över 400 projekt som gjort mätningar hittills. Det är dock inte ovanligt att man når en svarsfrekvens på både 80 och 90%. Svarsfrekvensen är väldigt kopplad till hur mätningarna kommuniceras till projektorganisationen. Om den som ansvarar för mätningen i projektet är engagerad och kommunicerar värdet av mätningarna ökar generellt svarsfrekvensen.

 

PQi får inte bli “ännu en enkät som måste besvaras” utan “vi vet att ni har många kloka synpunkter på hur saker fungerar och detta är din möjlighet att göra din röst hörd och påverka din vardag i projektet”. Är ledningen sedan duktig på att återkoppla mätresultat, reflektioner och åtgärder förbättras förutsättningarna för att få hög svarsfrekvens även nästa gång.

Ja, alla som besvarar enkäten är anonyma. Inget enkätsvar kan kopplas till en specifik person. I PQi Kvalitetsrapport redovisas bland annat resultatet uppdelat på part och roll. Om en part eller roll bara innehåller svar från en person, kommer det resultatet inte att visas. Det är därför viktigt att få in så många enkätsvar som möjligt. Du kan påverka detta genom att lägga in mejladresser till alla i projektet samt informera och motivera.

PQi är framtaget på initiativ av branschorganisationen Byggherrarna i samarbete med forskare på Luleå Tekniska Universitet och mjukvarubolaget Binosight AB. Under resans gång har fler aktörer slutit upp bakom PQi, som Håll Nollan och Byggföretagen.

  • Forskare har varit delaktiga från start i utvecklingen av mätmodellen. Det innebär att relevant forskning inom området har beaktats och att ett antal olika forskningsrelaterade mätmodeller har inventerats och utvärderats.
  • Undersökningsmetodiken med bedömnings- och attitydmått som används i PQi är ett vetenskapligt etablerat arbetssätt.
  • Mätmodellen är grundligt statistiskt validerad av statistiker. Den så kallade förklaringsgraden för huvudmåttet PQi (som representerar “projektkvalitet”) är ca 70% vilket betyder att modellen förklarar cirka 70% av variationerna i PQi-värdet. Detta ses som ett högt värde i denna typ av undersökningsmodeller.
  • All data görs åtkomlig i anonymiserad form för fortsatt forskning som utförs av forskarna vid Luleå Tekniska Universitet. Forskningen syftar främst till att skapa insikter för utveckling av branschen men är även ett sätt att säkerställa själva PQi-modellens fortsatta relevans och kvalitet.

Vill du veta mer om PQi?

Kontakta oss!