I nära samarbete med forskning och bransch

Utvecklingen av PQi är ett pågående samarbete mellan forskare, bransch och användare i form av både byggherrar och entreprenörer. Tillsammans täcker vi alla perspektiv som krävs för att verktyget ska bli branschstandard. Mätmodell och mätverktyg är utvecklade av Binosight AB i samverkan med forskare vid Luleå tekniska universitet och branschföreningen Byggherrarna Sverige.

Lite om vår historia

År 2016 tog Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna Sverige, ett samverkansinitiativ i syfte att få byggsektorn att fokusera på kvalitetsfrågan. En arbetsgrupp bildades med professorerna Per Erik Eriksson och Johan Larsson vid Luleå tekniska universitet. I gruppen finns även representanter från några av Sveriges största byggherrar samt mjukvarubolaget Binosight AB. Målet var att, utifrån erfarenheterna från tidigare forskning och erfarenheter från praktisk mätning av byggprojekt, utveckla en ny branschstandard för att mäta kvalitet i byggprojekt. Samarbetet resulterade i PQi – en ny mätmodell och en ny molntjänst för att mäta projektkvalitet.

 

År 2019 tecknades ett långsiktigt avtal mellan Binosight AB och Luleå tekniska universitet. Avtalet ger forskarna tillgång till insamlad data i anonymiserad form för utveckling av mätmodellen och forskning på mätresultat för utveckling av byggsektorn.

 

År 2024 lämnade Binosight över en första version av databasen till forskarna på Luleå tekniska universitet. Den innehöll över en och en halv miljon datapunkter, genererade av sjuttontusen respondenter i fler än fyrahundra byggprojekt. Det utgör startskottet för ett tvåårigt forskningsprojekt betitlat “Hållbar branschutveckling genom mätning och uppföljning av projektkvalitet”. Syftet är att främja systematisk och hållbar utveckling av bygg- och anläggningsbranschen genom statistiska analyser av insamlad PQi-data samt kvalitativa fallstudier inom organisationer som implementerat verktyget. Till projektet på SBUF

Till pressmeddelandet om forskningsprojektet

Mätmodellen

Mätmodellen för PQi har ett holistiskt perspektiv på ett byggprojekts förmåga och framgång. Mätningen baseras på väl utprovade frågor uppdelade inom några olika områden:

  • Projektets förutsättningar (för att kunna genomföras framgångsrikt)
  • Arbetssätt och processer (såsom Kommunikation, Planering, Säkerhetsklimat)
  • Arbetsklimat (en typ av medarbetarundersökning genom hela entreprenörs- och konsultledet)
  • Hyresgäst-/brukarnöjdhet (då dessa finns representerade i projektet)

I sin statistiska uppbyggnad påminner PQi om NKI (nöjd-kund-index). Frågorna i PQi-modellen är grupperade i frågeområden eller latenta variabler. Modellen förklarar ca 70% av variationerna i det övergripande PQi-värdet eller det som är definierat som projektkvalitet.

 

För mer information, läs gärna artikeln om PQi på Wikipedia. PQi på Wikipedia

Branschen

År 2022 anslöt sig Byggföretagen till Byggherrarnas intention att göra PQi till ny branschstandard för att mäta projektkvalitet. Det innebar att branschens beställare och byggentreprenörer nu hade fått en gemensam plattform för sitt kvalitetsarbete.

Till pressmeddelandet om branschorganisationerna

"Det duger inte längre att peka på att ansvaret är 'någon annans'. Ansvaret är vårt gemensamma – beställare, entreprenörer och konsulter. Det är i våra projekt felen uppstår och ingen annan kommer att lösa det åt oss."

Tommy Lenberg, vd Byggherrarna

PQi Utmärkt Projektkvalitet

Byggbranschens kvalitetsutmärkelse “PQi – Utmärkt Projektkvalitet” delas varje år ut av Byggherrarna, Byggföretagen och Binosight AB tillsammans. Priset tilldelas byggprojekt som uthålligt över tid presterat i nivå med Best Practice för branschen.

Läs mer om kvalitetsutmärkelsen